perjantai 6. toukokuuta 2016

Ihan paras Mamman Makaronilaatikko

Olen kokeillut erilaisia makaronilaatikoita tässä matkan varrella ja nyt kun siirryin vegaaniosastoon on nämä näppärästi ruvennut pikkuhiljaa syntymään ilman sitä jauhelihaa. Aiemmin nimittäin tein vielä lapselle jauhelihamakaronilaatikkoa - ja koska itse en punaista lihaa ole kitusiini laittanut kohta 15v vuoteen, tein itselleni sitten jotain muuta. Yleensä en juuri paljonkaan, vähän mitä sattui makaronia jäämään ja kurkkua tai tomaattia jääkaapista löytymään.

Tuntui ihan hölmöltä, että kun en itse halua syödä eläimen lihaa niin mksi sitä sitten lapselle ostan ja syötän? Niinpä aloin pikkuhiljaa tekemään lapsellekin niin, että ihan vaivihkaa teinkin osan soijarouheesta ja sekoittelin jauhelihan joukkoon - eli totuttelin eri makuun ja koostumukseen.

Soijarouheestakin olen kokeillut erilaisia versioita - yksi on aivan mainio, jossa kaikki aineet vaan laitetaan kuivana vuokaan ja nesteet päälle ja uuniin - ihan loistava! Huomasin tosin, että jos en laittanutkaan tarpeeksi nestettä, saaattoi makaronit kuivahtaa. Oletko muuten miettinyt miksi ihmeessä makaroneja pitää ensin keittää 10 min ja sitten vielä uunissa muhituttaa 45 min? Hirveä vaiva ja itseasiassa ihan turha niitä on keitellessä pehmittää etukäteen... Niinpä sitten kehittelin oman ohjeeni:  IHAN PARAS MAMMAN MAKARONILAATIKKO

Laita vajaa litra vettä kiehumaan.  Vinkki: keitä vesi suoraan teevedenkeittimessä, tulee nopeasti.  

Ainekset - ja ohje:

  • 1 pss (400g) tummia makaroneja
  • 1 dl hernerouhetta (ei välttämätön, jos ei ole, käytä 2 dl soijarouhetta, ks alla)
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 rkl oluthiivauutetta
  • kiehuvaa vettä n 6-7 dl

Kaada makaronit astiaan, johon saat tiiviin kannen. Lisää 1 dl hernerouhetta ja 1 rkl oluthiiva uutetta (ei välttämätön) ja hienonna käsin joukkoon kasvisliemikuutio. Sekoita. Kaada kiehunut vesi päälle, kansi kiinni ja anna muhia rauhassa sen 10-15 min. mitä muu valmistus suunnilleen vie.

  • 1 dl soijarouhetta
  • 2 tl paprikamaustetta
  • maun mukaan 1 tl jeeraa, ehkä loraus (n 1-2 rkl) soijakastiketta
  • 1 dl kiehuvaa vettä

Vedenkeittimeen jäi se desin verran vettä, laita astiaan 1 dl soijarouhetta (ja jos et käyttänyt hernerouhetta niin 2 dl) sekä mausteet maun mukaan. Lisää kiehunut vesi ja jätä turpoamaan.

  • 1 sipuli
  • Keijua (tai muuta rasvaa) paistamiseen
  • 2 dl kaurakermaa
Laita uuni 200 asteeseen. Sillä aikaa kun soijarouhe ja makaronit saa rauhassa turvota, pilko sipuli pieniksi paloiksi ja paista.


Kun sipulit paistuneet kauniiksi, lisää kiposta maustunut soijarouhe ja anna paistua sekoitellen viitisen minuuttia. Lisää sitten vielä kaurakerma ja anna hautua jälkilämmöllä sen aikaa, että otat esille uunivuoan ja siivoat vaikka jäljet odottaessa. Tai ota esille iltapalaa varten sämpylä ainekset!


Kuvassa valmista sipuli-soijarouhe-mauste-kaurakerma- sekoitusta paistettuna. Jos haluat pehmeän maun, laita vain paprikamauste ja jeeraa = lapsille sopivaa. Jos halut vähän enemmän makua, voit lisätä enemmän mausteita, vaikka currya tai ripauksen cayanne-pippuria.


Sekoita sitten ainekset vuokaan ja uuniin noin  alatasolle 45 min. ajaksi 200 asteeseen. Jos vielä  intoa riittää, tee odottaessa sämpylätaikina - samalla se siinä nousee, kun laatikko on uunissa ja ehdit vielä muotoilla sämpyllätkin.  On sitten iltapalallakin herkuttelemista :)


Valmista! Eikun nauttimaan! Toivottavasti maistuu!

PS. Vinkki 2: Jos jotain jää ja seuraavana päivänä lämmität makaronilaatikkoa paistinpannulla, kokeile lisätä 2 rkl Salsa Dippiä sekaan. Saat vähän potkua makuun!

Mä teen aina sämpylätaikinan vähän mutu-fiiliksillä, mitä sattuu kaapissa olemaan, eli tällä kertaa suurin piirtein näistä aineksista valmistuui TUOREET SÄMPYLÄT ILTAPALALLE :

1puolikas hiiva
1 tl suolaa

sekoita keskenään niin, että hiiva sulaa

2,5 dl kädenlämpöistä vettä
vajaa dl graham jauhoja
1 - 2 dl kauraleseitä
loput - että taikinasta tulee sopivan kiinteää - vehnäjauhoja

Lisää vesi ja jauhot. Tee taikina normaalisti, anna nousta n 20 min ja pyörittele pieniksi sämpylöiksi. Kun otat makaroonilaatikon uunista, lisää lämpö 250 asteeseen.

Vinkki: saat ihanan rapean kuoren, kun paistat sämpylöitä ensin 7-8  min 250 asteen lämmössä ja suljet lämmöt pois ja jätät vielä muutamaksi minuutiksi jälkilämmölle. Kokeile kääntää sämpylä (älä polta sormiasi) - jos alaosa kopisee kynnen alla, on sämpylät rapeita!
Hyviä sämpylöitä tuli!

Olisin iloinen kommentistasi - tuliko tehtyä ja miltä maistui?

2 kommenttia:

  1. Samaa mieltä olen ollut, että miksi ihmeessä esim makaronit keitetään ennen uunia. Mä olen tehnyt ton vielä simppelimmäksi laittamalla kaikki aineet raakana uunivuokaan paistumaan ja hyvää tulee.��

    VastaaPoista
  2. niinpä ;) vähän turhaa se esikeittäminen onkin. Onhan niitä eri ohjeita, mä oon nyt tykästynyt tähän. Kokeilepa! :)

    VastaaPoista

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!