sunnuntai 7. elokuuta 2016

Pieni pala lehmää joka päivä lautasellasi?

Olen tässä miettinyt tätä lihansyöntiä. Miksi meille tyrkytetään automaationa lihaa joka paikassa? Ihan kuin muuta vaihtoehtoa ei edes olisi olemassakaan! Eihän sitä sanassakaan sanottu, että "anna meille meidän jokapäiväinen liha-annoksemme."

Kirjotin jo elokuun alussa yhteen ylläpitämääni facebook- sivulle aiheesta lihan syönti. Pohdin siinä vähän aihetta. Meidät on vaan jotenkin totutettu/aivopesty sihen, ollaan niin siihen, että siinä leivän päällä on "kinkkua" "metukkaa" tai "lauantai-makkaraa" - ei tarvitse miettiä sen enempi miten se siihen päätyi.  Käsi ylös kuinka moni on lapselleen kertonut mistä se lauantai-makkara on tehty. Tai kinkku? Ehkä jäisi joltain lapselta syömättä, jos tietäisi. Ja miksi ei kerrota? Eikö ole hassua, jos pitää "suojella" lasta siltä tiedolta - ja kuitenkin syötämme sitä joka päivä? Tehdäänkö kinnkuleivät evääksi, kun käydään maalla katsomassa possuja?

Olen tässä viimeset pari vuotta ihmetellyt miten hirvittävän paljon eläimistä tehdään vaikka jos mitä. Jos kaupassa tekee pientä kierrosta niin saa hakemalla hakea ruokia, joihin ei jossain muodossa ole jotain osaa elämistä liotetttu survottu tai hiottu. Vaikka niin pieni ja vaatimaton juttu kuin liivate - sehän sisältää possun nahkaa tai jotain lehmän luuytimiä tai suolta, jota on keitetty ja saatu siitä jotain möhnää. Karkeissakin on liivatetta - yhden ainososan nyt vain mainitakseni.

Leivontaan ei esimerkiksi tarvitse aina niitä munia vatkata: olen itse käytttänyt esimerkiksi lettujen tekoon ruokalusikallisen omenahilloa sidosaineena. Tai ruoanlaittossa voi käytää vaikka pellavansiemeniä veteen sekoitettuna. Eri vaihtoehttoja on, jos vain haluaa miettiä asiaa.

Mietin miten paljon helpompaa ja edullisempaa sekä kansantaloudellisesti merkittävämpää oikeasti olisi, jos ihmiset söisivät vaikka nyt sen jauhelihan tilalla soijarouhetta, hernerouhetta, jotain linssimuhennusta, papuja ja vihanneksia? Miten ja milloin meidät on saatu uskomaan,että vaikka nyt se jauheliha on jotenkin oikein ja hyväksyttävää? Että se on niin perussetttiä, eikä tarvitse hetkeäkään mietttiä, kun sen vakuumipaketin kuollutta jauhettua lihaa ja sidekudosta sieltä marketista nappaa kärryyn? Miten me ollaan jouduttu tämmöseen tilanteeseen?
Tällä kauniilla Albert Edelfeltin lehmä -aiheisella taululla ei tietenkään ole mitään tekemistä tämän artikkelin kanssa.

Eikö kukaan halua miettiä miksi eläimet - joiden tarkoitus on elää vain ihmisten ruoaksi - tuupataan antibiootteja täyteen ihan vain siksi, että ne päätyisi suurempana ja tuottajalle kannattavampana kuluttajan lautaselle? Eihän se inhimilllistä ole. Eikä se antibiootti sieltä eläimestä mihinkään liukene, kyllä se siinä haarukassa mukana on.

Haluan vähän kyseenalaistaa sitä tarvitseeko sitä joka päiväistä liha-annostaan? On sitä ennenkin pärjätty vaikkei joka päivä syöty lihaa. Ja joo, se porsas varmaan eleli hyvin siellä pihanavetassa ja jouluksi saunan takana teurastettiin. Sai kuitenkin elää paremman elämän kuin yksikään possu joka teuraseläimen elämää vietttää ja lopulta laitoksessa teurastetaan. Nykyään on ihan mahtavan paljon kaikkea ihania vihanneksia ja tofuja ja vaikka mitä, ettei voi sillä puolustella etteikö muka saisi jotain ravintoainetta, vaikkei joka päivä lihaa jossain muodossa söisikään? Proteiinia on paljon esimerksi hampunsiemenissä, linsseissä ja vaikkapa mustapavuissa. Hampunsiemenistä saa muuten aika herkullisia hamppu pihvejä!

Lapset vieraantuu helposti siitä, että se liha lautasella on joskus ollut elävä, hengittävä olento, jota voi paijata ja silittää. Saa muuten aika kauas ajaa tai matkustaa junalla, jotta näkee lehmiiä tienpientareella - ja silloinkin, jos sattuu ohiajaessa juuri sopivasti olemaan oikeassa kohtaa pää kallellaan nähdäkseen vilahduksen lehmistä. Ei niitä enää näy kuin satunnaisesti. Ei ole paljon paikkoja, joihin voisi mennä lasten kanssa tutustumaan. Helposti se jää tarhan järjestämään tunnin-kahden tilaisuuteen, missä jostain tilalta on tuotettu lähipuistoon muutama kilipukki ja poni, ehkä lammas jos hyvin käy. Mikä on tietenkin tosi kiva juttu. Ei sinne kuitenkaan isoja elukoita voi tuoda, kuten lehmiä tai sikoja. Sitten ne tarha-ikäiset ihmettelevät mikä se lehmä on? Kuva lastenkirjassa, sanoo amuuu. Ei sitä mielletä samaksi kuin se pala punaista kudosta muovipakettissa, jonka päällä lukee "naudan liha" ja josta äiti tekee palleroita syötäväksi ja paistettuna se muuttuu ruskeaksi. Sinne se katoaa kitusiin. Eli onko ne lehmät vaan jotain nautoja jauhelihapaketin tekstissä ja paketin sisältö jonkinsortin kampiakselin läpikäynyttä rustoa, sideskudosta ja lihaa. Sitäkö me halutaan?

Mitäs jos se laitattes siihen jauhelihapaketin kanteen sen lehmän kuva? Samoin niihin "kotitilalla kasvaneisiin" kananutetteihin kuva siitä, miten ne pikkupalleroiset sinne teräsleikkuriin pyörähtää? Tulisiko ostettua? Joo, olisihan se tosi ikävää. Vaikkakin niin totta. Ja jos jollekulle tuli nyt paha olo, pahoittelen - totuus joskus sattuu.
Tulisko syötyä samallalailla, jos olisi kuva tuossa kannessa eikä piirretttyä?

Jäin mietttimään miksi muuten sanaa lehmä ei käytetä missään: sanakirjan mukaanhan nauta tarkoittaa märehtiviin sorkkaeläimiin kuuluvaa nisäkästä, jonka naarasta kutsutaan lehmäksi ja urosta sonniksi. Eikö kuitenkin se naudan jauheliha ole pääsääntöisesti siitä naaraasta eli lehmästä jauhettua? Jotenkin mustta vaan tuntuu, että se kuulostaisi liian pahalta, jos paketissa lukisi vaikka, että jauhettua lehmää? Tosin mainoksissahan ne lehmät on niin iloisia, kun ovat pääseet vaikkapa paulan jogurtteihin - kivat täplät siitä maidosta saatu, Vaikka nehän on piirrettyjä,  jotta lehmät on saatu nauramaan. Tai lentämään.

Milloin lapsesi on viimeksi nähnyt vaikkapa lehmiä? Siis laitumella? Kun eihän ne reppanat - lehmät siis - edes pääse sinne enää tässä tehotaloustuotannossa. No entäs possuja? Minusta on kummallista, että söpistellään miten possut on niin hassuja ja minipossut varsinkin niin ihquja ja sitten samalla sitä minupossua katsellessa vedetään kinkkua leivän päälle. Naminami. Haluaisikohan se jaloissa pyörivä minipossukin maistaa?

Joskus on hyvä havahtua miettimään miksi me tehdään jotain asioita ihan vain tottumuksesta. Kotonahan nämä asiat opitaan, pienestä pitäen. Miksei tarvitse hetkeäkään mietttiä vaan on helpmpi sulkea silmänsä, vaikka tietää totuuden?

Jotenkin olisi niin mahtavaa, jos kouluissa syötäisiin enemmän kasvispitoista ruokaa, eikä myöskään tuputettaisin sitä maitoa joka mukiin. Maito tekee limaa keuhkoihin, aiheuttaa astmaa, aknea, jopa hedelmättömyyttä. Kaikki tämä on tutkittua ja silti maitoa edelleen mainostetaan ja tuetaan valtion varoin. Kenen etu? Samoin ihmettelen sitä, että rasvatonta maitoa edelleen juodaan ja paljon - kun kuitenkin tiedossa on se, että alunperin rasvaton maito oli jätettä, joka ei kelvannut mihinkään, kunnes keksittiin, että siitähän voidaan lanseerata uusi rasvaton tuote! Ja täydestä meni kuin väärä raha.

No, jokainen tekee tietenkin niinkuin parhaaksi näkee. Toivon, että sitä omalla osallaan voi mietttiä syömistottumuksiaan - hetkeksi pysähtyä ja miettiä vaikka, että onko se jauhelihakastike hyvää vai onko siihen vain tottunut ja se on helppo tehdä? Tai mitä jos kokeilisi tehdä vaikka makaronilaatikon erilailla ensi kerralla? Vaikka tällä mamman makaronilaatikon ohjeella? Tai tekisikö vaihteeksi jotain muuta kuin niin helppoa kanakastiketta? Tiedän, että se vaatii innostusta ja mielenkiintoa tutkia asiaa ja perehtyä erilaiseen ruokaan. Uskaltaisin silti väittää, että jokainen pienikin askel on hyväksi.

Jos vaikka päättäisit pitää yhden lihattoman päivän viikossa (tai kaksikin)  jolloin söisi vain kasvisruokaa. Toki olisi hyvä ottaa etukäteen selvää mitä se voisi olla, jotta tarvikkeet löytyy kaapista. Nykyään on niin paljon kaikkea valmistakin, jos ei halua itse tehdä vaikka falafeleja. Tai kasvislasagnea, jossa olisi vaikka ihania pehmeitä linssejä tai kesäkurpitsaa. Täältä mun blogista löytyy myös mm. nämä herkulliset hernepyörykät, jotka on tosi helppo tehdä ja on muuten hyviä vaikka perunamuussin kanssa. 

Ainahan sitä voi kokeilla jotain uutta - eikö? Suosittelen lämpimästi.

Kerrothan jos tämä asia jotenkin pisti ajattelemaan tai aiot kokeilla lihatonta päivää viikossa?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit valita myös nimetön-vaihtoehdon, mutta kiva olisi, jos jätät nimesi kommenttiin. Se näytetään heti hyväksynnän jälkeen. Kiitos!